PORTALE FUNDUSZY EUROPEJSKICH

http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/ ; Mapa Regionalnego Programu Operacyjnego Woj. Podlaskiego http://www.efrr.wrotapodlasia.pl/
Projekty programu Kapitał Ludzki - http://www.projekty.efs.gov.pl/
Termin „kapitał ludzki" jest pojęciem oznaczającym zasób wiedzy, umiejętności oraz potencjału zawartego w każdym człowieku i w społeczeństwie jako całości, określającym zdolności do pracy, adaptacji do zmian w otoczeniu oraz możliwości kreacji nowych rozwiązań - "Człowiek - najlepsza inwestycja".

niedziela, 6 listopada 2011

"KUCHNIA PACHNĄCA TRADYCJĄ" - smakowity projekt Augustowa i Druskiennik


Projekt
"Kuchnia Pachnąca Tradycją"

 Główny cel projektu: stworzenie nowego produktu turystycznego z zachowaniem dziedzictwa kulturowego oraz promocja kuchni regionalnej.  
Produkt turystyczny projektu:  sieć 21 certyfikowanych restauracji i punktów gastronomicznych w Augustowie i Druskiennikach. 
Certyfikacja  lokali gastronomicznych w obu miastach ułatwia turystom identyfikację obiektów oraz ocenę poziomu oferowanych w nich usług.
Logo po lewej stronie zostało opracowane na potrzeby projektu i jest ono świadectwem jakości oferowanych przez certyfikowane lokale usług.
   
Nalepki z certyfikatem umieszczone są w widocznych miejscach w witrynie lub na drzwiach lokalu, a krótka charakterystyka obiektów opisane są w specjalnie wydanej broszurze,  ułatwiają turystom wybór odpowiednich lokali, a ich właścicielom zapewniają skuteczną promocję.

Projekt ten został zrealizowany przez Urząd Miejski w Augustowie i Centrum Informacji Turystycznej i Biznesowej w Druskiennikach, przy udziale środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu  państwa w ramach Funduszu Małych Projektów Programu Współpracy Transgranicznej "Litwa - Polska" 2007-2013.

Zorganizowano festyn w Augustowie - 13-14.08.2010r., w trakcie którego można było skosztować specjałów kuchni regionalnej, nabyć produkty lokalne, a wśród uczestników spotkać znawców kuchni regionalnej: Karola Okrasę i Marcina Budynka. Certyfikowane obiekty z Augustowa i Druskiennik miały okazję do zaprezentowania swoich usług.  

Była to również doskonała okazja do zaprezentowania rezultatów warsztatów gastronomicznych realizowanych w ramach projektu. 

Udział w projekcie Augustowskiej Organizacji Turystycznej, zrzeszającej podmioty turystyczne i gastronomiczne, działające w powiecie augustowskim zapewni jego trwałość oraz możliwość kontynuacji certyfikacji obiektów i rozszerzenia terytorium produktu na teren całego powiatu. 

4 komentarze:

  1. Projekt "Kuchnia Pachnąca Tradycją" jest bardzo interesujący. Dzięki niemu w wakacje mogliśmy się nauczyć i poznać tradycyjne potrawy naszych sąsiadów z Litwy, natomiast w Druskiennikach, promowane były nasze potrawy, którymi wyróżnia się Polska. 18 zakładów gastronomicznych z Augustowa otrzymało certyfikat "Miejsca ze smakiem".

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki temu projektowi każdy augustowianin może poznać tradycyjne potrawy naszych sąsiadów. Jest to na prawdę trafiony projekt. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Główną zaletą jest to że Augustowianie mogą dzielić się swoimi umiejętnościami gastronomicznymi nie tylko w Polsce ale również ze swoimi sąsiadami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Poznając ten projekt możemy wiele dowiedzieć się o kuchni naszych sąsiadów z Litwy. Możemy pogłębić swoją wiedzę na ten temat dzięki temu projektowi.

    OdpowiedzUsuń

Prosimy Cię miły Gościu naszego bloga o komentarzyk do posta. Dziękujemy :)