Projekt
"Kuchnia Pachnąca Tradycją"
Główny
cel projektu: stworzenie nowego produktu turystycznego z
zachowaniem dziedzictwa kulturowego oraz promocja kuchni regionalnej.
Produkt turystyczny projektu: sieć 21 certyfikowanych
restauracji i punktów gastronomicznych w Augustowie i Druskiennikach.
Certyfikacja lokali gastronomicznych w obu miastach ułatwia turystom
identyfikację obiektów oraz ocenę poziomu oferowanych w nich usług.
Logo po lewej stronie zostało opracowane na potrzeby projektu i jest ono świadectwem
jakości oferowanych przez certyfikowane lokale usług.
Budżet całego projektu: 82 075,25 EUR
Udział Urzędu Miejskiego w Augustowie: 64 694,75 EUR
Dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego wynosi 85%.
Nalepki z
certyfikatem umieszczone są w widocznych miejscach w witrynie lub na
drzwiach lokalu, a krótka charakterystyka obiektów opisane są w specjalnie
wydanej broszurze, ułatwiają turystom wybór odpowiednich lokali, a ich
właścicielom zapewniają skuteczną promocję.
Projekt ten został zrealizowany przez Urząd Miejski w Augustowie i Centrum Informacji Turystycznej i Biznesowej w Druskiennikach, przy udziale środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Funduszu Małych Projektów Programu Współpracy Transgranicznej "Litwa - Polska" 2007-2013.
Zorganizowano festyn w Augustowie - 13-14.08.2010r., w trakcie którego można było skosztować specjałów kuchni regionalnej, nabyć produkty lokalne, a wśród uczestników spotkać znawców kuchni regionalnej: Karola Okrasę i Marcina Budynka. Certyfikowane obiekty z Augustowa i Druskiennik miały okazję do zaprezentowania swoich usług.
Była to również doskonała okazja do zaprezentowania rezultatów warsztatów gastronomicznych realizowanych w ramach projektu.
Udział w projekcie Augustowskiej Organizacji Turystycznej, zrzeszającej podmioty turystyczne i gastronomiczne, działające w powiecie augustowskim zapewni jego trwałość oraz możliwość kontynuacji certyfikacji obiektów i rozszerzenia terytorium produktu na teren całego powiatu.
Projekt "Kuchnia Pachnąca Tradycją" jest bardzo interesujący. Dzięki niemu w wakacje mogliśmy się nauczyć i poznać tradycyjne potrawy naszych sąsiadów z Litwy, natomiast w Druskiennikach, promowane były nasze potrawy, którymi wyróżnia się Polska. 18 zakładów gastronomicznych z Augustowa otrzymało certyfikat "Miejsca ze smakiem".
OdpowiedzUsuńDzięki temu projektowi każdy augustowianin może poznać tradycyjne potrawy naszych sąsiadów. Jest to na prawdę trafiony projekt. ;)
OdpowiedzUsuńGłówną zaletą jest to że Augustowianie mogą dzielić się swoimi umiejętnościami gastronomicznymi nie tylko w Polsce ale również ze swoimi sąsiadami.
OdpowiedzUsuńPoznając ten projekt możemy wiele dowiedzieć się o kuchni naszych sąsiadów z Litwy. Możemy pogłębić swoją wiedzę na ten temat dzięki temu projektowi.
OdpowiedzUsuń